HACCP
HACCP minóségbiztosítási rendszer:
Magyarország területén hatóságilag előírt ellenőrző rendszer, mely alapján cél az élelmiszerbiztonság nyomon követhetősége.
Mi a HACCP?
A HACCP minőségbiztosítási rendszer a "termőföldtől az asztalig". Olyan, tág értelemben vett jó gyártási és forgalmazási gyakorlatra és jó higiéniai gyakorlatra alapozott élelmiszer-biztonsági kockázatkezelő rendszer, amely önmagában vagy a teljeskörű minőségbiztosítási rendszer részeként is alkalmazható. Biztosítja az egyes élelmiszerek és alapanyagok követhetőségét. Célja a megelőzés.
Szemlélete:
A HACCP-rendszerben fontos a fogyasztó-, illetve fogyasztásorientált terméklánc-szemlélet, azaz nem csak a végterméket kell vizsgálni, hanem a teljes élelmiszer-előállítási láncot. Ennek a rendszerszemléletű megelőző minőségbiztosításnak két fő eleme van:
- a jól átgondolt, helyes tevékenység,
- a jól tervezett és alkalmazott ellenőrzés.