HACCP

HACCP minóségbiztosítási rendszer:

Magyarország területén hatóságilag előírt ellenőrző rendszer, mely alapján cél az élelmiszerbiztonság nyomon követhetősége.

Mi a HACCP?

A HACCP minőségbiztosítási rendszer a "termőföldtől az asztalig". Olyan, tág értelemben vett jó gyártási és forgalmazási gyakorlatra és jó higiéniai gyakorlatra alapozott élelmiszer-biztonsági kockázatkezelő rendszer, amely önmagában vagy a teljeskörű minőségbiztosítási rendszer részeként is alkalmazható. Biztosítja az egyes élelmiszerek és alapanyagok követhetőségét. Célja a megelőzés.

Szemlélete:

A HACCP-rendszerben fontos a fogyasztó-, illetve fogyasztásorientált terméklánc-szemlélet, azaz nem csak a végterméket kell vizsgálni, hanem a teljes élelmiszer-előállítási láncot. Ennek a rendszerszemléletű megelőző minőségbiztosításnak két fő eleme van:

  • a jól átgondolt, helyes tevékenység,
  • a jól tervezett és alkalmazott ellenőrzés.